berlin training

Al Gor i The Climate Reality Project obučavaće nove klimatske aktiviste u Berlinu

Vašington. – „Projekt klimatske realnosti“ (The Climate Reality Project) je saopštio da će ova organizacija održati svoj 38. po redu kurs za aktiviste Climate Reality Leadership Corps u Berlinu, u Nemačkoj, od 26. do 28. juna.

U toku je primanje prijava za trodnevni kurs, gde će osnivač i predsednik organizacije The Climate Reality Project, bivši potpredsednik SAD Al Gor, obučavati ljude iz celog sveta da postanu predvodnici klimatske realnosti i da stupe u akciju protiv klimatske krize. To će biti prvi takav kurs u Evropi još od 2013. godine.

Nemačka pokazuje da su investicije u obnovljivu energiju i energetski efikasnu tehnologiju od ključne važnosti za prelazak na ekonomiju čiste energije, ne dovodeći u pitanje ekonomski rast“, rekao je Al Gor. „Ja s radošću očekujem susret i razgovor sa inspirativnim klimatskim aktivistima u Nemačkoj, kao i širom Evrope, koji potpomažu akciju koja će nastaviti da ubrzava globalno napuštanje fosilnih goriva.“

Učesnicima kursa nudi se prilika da uče direktno od Al Gora i od celog niza renomiranih klimatologa i komunikatora o tome kako da podstaknu akciju i da predvode svoje zajednice u borbi za održivu budućnost zasnovanoj na čistoj energiji.

Tokom rauličitih sesija istraživaće se kako učesnici mogu da pojačaju svest javnosti o klimatskoj krizi, da pribave podršku za praktična rešenja koja su već u našim rukama i da prisile vlade na akciju. Učesnici će takođe naučiti da izvedu prezentaciju koja je postala slavna zahvaljujući filmu Neugodna istina (An Inconvenient Truth), dobitniku Oskara, potom prikazana i u  sledećem filmu Neugodni nastavak: istina na vlasti (An Inconvenient Sequel: Truth to Power).

Kurs stiže u Berlin u vreme kad Nemačka i Evropska unija već osećaju dejstvo klimatske krize. Evropljani su već iskusili smrtonosne talase vrućine, opasne poplave i naglo opadanje snežnih nanosa, što je sve pogoršano klimatskom krizom. Ukoliko ne dođe do usklađene akcije,  ovi udarci tokom sledećih godina mogu samo da se pogoršaju.

Nemačka je u toku primene strategije energetske tranzicije koja će pomoći da se država što više oslobodi uglja. Ovakve politike klimatske akcije mogu uticati na druge države u Srednjoj i Istočnoj Evropi da preispitaju svoje sopstvene energetske politike. Za Nemačku i za celu Evropu izazov će biti da ubrzaju tu tranziciju, da postepeno smanje proizvodnju uglja, da ostvare ambiciozne ciljeve Pariskog sporazuma, kao i da obezbede da ovaj prelaz na čistu energiju bude pravedan i bezopasan za mnogobrojne radnike koji u celoj regiji rade na fosilnim gorivima.

Organizacija The Climate Reality Project je dosad obučila preko 14.000 aktivista u 141 zemlji. Skorašnji kursevi držani su u Meksiko Sitiju, u Pitsburgu (Pensilvanija), Sijetlu (država Vašington), Denveru (Kolorado), Šenženu (Kina), Manili (Filipini), Majamiju (Florida), Torontu (Kanada), Nju Delhiju (Indija) i Rio de Žaneiru (Brazil).  The Climate Reality Project ima deset globalnih ogranaka, uključujući i onaj u Evropi.

Da biste saznali više o ovom treningu za klimatske aktiviste u Berlinu i da biste se prijavili, posetite https://www.climaterealityproject.org/training.

O organizaciji The Climate Reality Project

Osnovana od strane nobelovca i bivšeg potpredsednika SAD Ala Gora, The Climate Reality Project nastoji da deluje kao katalizator globalnog rešenja za klimatsku krizu na taj način što kroz sve nivoe društva stvara potrebu za hitnom akcijom. Sa globalnim pokretom od preko pet miliona ljudi i širokom opštenarodnom mrežom obučenih aktivista Klimatske realnosti, mi širimo istinu o klimatskoj krizi i gradimo masovnu podršku za rešenja koja donose čistu energiju. Za dalje informacije, pogledajte www.climaterealityproject.org  ili pratite Twitter nalog @ClimateReality.