banner

(De)investiranje u energetskom sektoru

O radionici

U okviru obeležavanja Evropske nedelje održive energije (EUSEW, EU Sustainable Energy Week) Jedan stepen Srbija, Climate Action Network Europe i Fondacija Heinrich Boell (Kancelarija Srbija, Crna Gora, Kosovo) organizuju radionicu “(De)investiranje u energetskom sektoru” koja će se održati 8. juna 2015. godine u vremenu od 13 do 16h u hotelu Belgrade Art Hotel, Knez Mihajlova 27.

Nepogode kao što su suše, oluje i poplave, sve su češća pojava u Srbiji, i dovode do šteta koje se mere u stotinama miliona, čak i milijardama evra na godišnjem nivou. Sve češće pojavljivanje ovakvih vremenskih nepogoda dovodi se u vezu su klimatskim promenama. Prema nalazima Međuvladinog Panela o klimatskim promenama, Srbija se nalazi u regionu koji je posebno osetljiv na promene klime. Zbog toga posledice osećamo već danas.

Kako bi se klimatske promene ublažile i ograničilo globalno zagrevanje, neophodno je smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Da bi se to postiglo, potrebna je transformacija energetskog sektora baziranog na potrošnji fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije, uz punu primenu mera energetske efikasnosti. Ovaj proces transformacije već uveliko traje u svetu, pa tako svake godine raste broj instaliranih solarnih panela i vetro-turbina.

Jednu od najznačajnijih uloga u procesu transformacije ima privatni sektor. Srbija ima značajne potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koji nisu iskorišćeni. Takođe, srpska privreda je zbog neefikasnih procesa, zastarele tehnologije i oslanjanja na ugalj jedna od energetski najintenzivinih u svetu. Zbog toga, promena energetskog sistema neće biti jednostavna, ali nudi brojne prilike za investiranje.

Sa tim ciljem, 8. juna želimo da okupimo različite učesnike u procesu transformacije energetskog sektora: predstavnike civilnog sektora, naučne zajednice i međunarodnih finansijskih institucija kao i kompanije (posebno investicione fondove, osiguranja i banke). Pridružite nam se da istražimo mogućnosti investiranja u održivu budućnost Srbije!

[gform form=’https://docs.google.com/forms/d/1yPtdYzIZOTnXIC6kc0EqnzCbi42H3NdEeVNwXlhfnJ4/viewform?usp=send_form’]

Učešće na radionici je besplatno. Broj mesta je organičen pa je neophodno izvršiti registraciju.

Dnevni red

13:00-13:10 Uvod
Sesija 1: Razlozi za deinvestiranje
13:10-13:30 Emisije CO2 kao glavni uzrok klimastkih promena (dr Vladimir Đurđević, Institut za meteorologiju)
13:30-13:45 Globalni pokret za deinvestiranje iz fosilnih goriva (Dragana Mileusnić, CAN Europe)
13:45-14:00 Primena takse na ugljenik (Đorđe Samardžija, Jedan stepen Srbija)
Kafe pauza
Sesija 2: Reinvestiarnje
14:30-14:50 Implikacije investiranja u obnovljive izvore energije (Aleksandar Macura, RES fondacija)
14:50-15:10 Mogućnosti investiranja u mere energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva i industrije (dr Nikola Tanasić, Mašinski fakultet, Beograd)
15:10-15:30 Klimatska politika Evropske investicione banke: prilike za investiranje (Andreas Beikos, European Investment Bank)
15:30-16:00 Diskusija

O predavačima

DSC_0017-600x398 dr Vladimir Đurđević, klimatolog, docent na Institutu za meteorologiju, Fizički fakultet, Beograd
dragana_photo Dragana Mileusnić, savetnica za klimatsku i energetsku politiku za Jugoistočnu Evropu, CAN Europe
3d18eda8277b86eae85dc89e6dac22e0 Đorđe Samardžija, klimatski aktivista, Jedan stepen Srbija
download Aleksandar Macura, energetski ekspert, RES fondacija
NTanasic dr Nikola Tanasić, Mašinski fakultet, Beograd
download (1) Andreas Beikos, šef kancelarije EIB za Zapadni Balkan
 1C-logo-srb  download  boell_logo_rs_0