Klimaton 011.eps

Klimaton 011: 24 Hours of Reality, 5. decembar 2017, 18h AA klub, Uzun Mirkova 3

Nakon kratkog izleta u istočnu i zapadnu Srbiju (Klimaton 010 u Pirotu i Klimaton BB u Bajinoj Bašti), Klimaton se vraća kući.

Klimaton 011 će se održati 5. decembra 2017 sa početkom u 18h na starom mestu – AA klub, Uzun Mirkova 3. Link ka opisu događaja na Facebook stranici – ovde.

Ovaj Klimaton će predstavljati lokalnu watch party globalnog događaja 24 Hours of Reality i organizuje se uz saradnju organizacije The Climate Reality Project, Regionalnog centra za životnu sredinu (REC Sent Andreja), Climate Action Network Europe (CAN) i Fondacije Hajnrih Bel.

24 Hours of Reality, događaj čiji su domaćini dobitnik Nobelove nagrade za mir Al Gor i organizacija The Climate Reality Project, je celodnevni događaj na temu promocije rešenja za klimatske promene. Događaj se prenosi uživo i gledaju ga milioni ljudi širom sveta. Prošle godine događaj je postigao izvanredan uspeh dopirući do preko 225 miliona domaćinstava putem televizije i 30 miliona gledalaca na intentetu.

Ovogodišnji program će pozvati gledaoce da istoriste svoje glasove i da zagovaraju rešenja, naučne činjenicu i istinu na ovoj kritičnoj tački u ljudskoj istoriji. Budite glas promene. Glas budućnosti. Neka vaš glas bude glas realnosti.

Pogledajte trejler ili posetite Youtube kanal da biste pogledali događaj iz 2016. godine.

Ovogodišnji 24 Hours of Reality će biti poseban, bar kada je u pitanju Srbija. Po prvi put u ovom živom programu koji svake godine prati desetine miliona gledalaca širom sveta će biti i predstavnik Srbije – prof. Vladimir Đurđević. Profesor Đurđević je vanredni profesor na Institutu za meteorologiju, Fizičkog fakulteta u Beogradu, a skoro celokupnu istraživačku karijeru je posvetio izučavanju klime i klimatskih promena. Pored mnogih naučnih istraživanja od kojih su neka objavljena i u najprestižnijim naučnim časopisima iz oblasti klimatologije, Đurđevićev rad odlikuje aktivan angažman na podizanju svesti javnosti o opasnostima klimatskih promena.

Na Klimatonu 011 – 24 Hours of Reality ćete imati prilike da pored prof. Đurđevića čujete i sledeće govornike:

  • Milica Marković iz organizacije Ecoland, Bajina Bašta. Milica je idejni tvorac projekta Ekološka učionica sa kojim je bila jedna od 100 pobednica globalnog takmičenja #100projectsforclimate; i
  • Aleksandar Macura iz RES fondacije, Beograd. Aleksandar se bavi unapređenjem javnih politika na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou u oblasti energetike i klimatskih promena sa ciljem unapređenja upotrebe obnovljivih izvora i energetske efikasnosti i smanjenju energetskog siromaštva.
VladimirDjurdjevic Milica Markovic macura-225x300

Događaj se održava 5. decembra u vremenu od 18 do 20 časova u AA klub, Uzun Mirkova 3.

KLIMATON je redovni edukativno-informativni događaj koji organizuje Jedan stepen Srbija. Sastoji se od kratkih i zanimljivih predavanja, diskusija, gledanja filmova, tribina iz oblasti ekologije i popularne nauke. Cilj Klimatona je da građanima približi problem klimatskih promena i da ukaže na važnost i značaj očuvanja prirodnih ekosistema na našoj planeti.