Održan Klimaton 13 u Novom Sadu

(Članak je prvo objavljen na sajtu Energetski portal pod naslovom “Klimaton u Novom Sadu: Koliko znamo o klimatskim promenama i rizicima?”)

Koliko mi kao građani Srbije znamo o klimatskim promenama i rizicima koje ove pojave nose sa sobom?

 Malo – zaključak je javne debate Klimaton, održane u petak, 24. avgusta 2018. godine, u Novom Sadu u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Događaj je zamišljen kao edukativno-informativna rasprava, a organizovalo ga je udruženje Jedan stepen Srbija uz podršku Arhus centra iz Novog Sada i Medija centra Vojvodine. Podržan od strane Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji.

Klimaton se održava jednom mesečno u različitim gradovima naše zemlje s ciljem da, kroz zanimljiva predavanja, gledanje filmova i organizovanje tribina iz oblasti ekologije, stanovnicima približi izazov klimatskih promena i da ukaže na značaj očuvanja prirodnih ekosistema na planeti. Protagonisti novosadskog bili su predavači:

Novosađani su imali svojevrsnu priliku da od Vesne Kicošev saznaju kako se priroda Vojvodine pogođena klimatskim promenama štiti, a od profesora Kopečni koji su argumenti protiv korišćenja vetra kao izvora energije i zašto oni ne piju vodu. On nas je suočio i sa jednom sumornom činjenicom: „Srbija ima 22% obnovljivih izvora energije. Do 2025. godine moramo ih podići na 27%. Kasnimo žestoko! 7 godina kasnimo.“

Meteorološkinja Ana Vuković je prisutne iz prve ruke obavestila da su novonastale vremenske prilike u Srbiji, iako zabrinjavajuće jer se dešavaju suviše brzim tempom, povoljne za proizvodnju vina.

Veselina Pelagić je diskusiju zaokružila pozivom da se i mi sami menjamo i skrećući pažnju da borba sa klimatskim promenama zahteva gledanje kroz znanje a ne političke naočare.

Tokom septembra i oktobra, domaćini ovog događaja biće Subotica, Niš i Kragujevac.

Subotičani, Nišlije i Kragujevčani su dobrodošli da u svojim gradovima daju svoj ton Klimatonu.

Jelena Kozbašić