Si2 doleće u Njujork

Drugi sastanak sa Kipom slobode zakazan za 11. jun u 8:00 CET, 2:00 EDT. Solar Impulse 2 nije uspeo da stigne na prvi sastanak. Evo nove prilike. Nije da prvi put nije bio zainteresovan. Bio je malo potrešen vremenom. U subotu ujutro kreće opet.

Uskoro, san će postati java. André Borschberg će upravljati sa Si2 od Lehigh Valley, Pensilvanija do Njujorka završavajući prelet Amerike – san tvoraca jedinstvenog solarnog avion. Sletanje solarnog aviona u grad koji nikad ne spava je simbolično.

Zaista, nije iznenađenje da inovacije cvetaju u Njujorku i da građani koriste kreativnost da se integrišu održivost u njihovim poduhvatima. Prema eNew York State Energy Research and Development Authority kompanije, univerzitete i vladine laboratorije locirane u Njujorku imaju drugi najveći budžet za elektro i gasnu efikasnosti (889 miliona dolara u 2014. godini) i da li su peti najveći potrošači obnovljive energije (11% od ukupne potrošnje energije u državi).

Kancelarija gradonačelnika je postavila primer instaliranjem inovativnih projekata održivosti po gradu. Direktor dugoročnog planiranja i održivosti, Sergej Mahnovski, radi u rešavanju izazova održivosti u gradu koristeći inovacije i čiste tehnologije, što je upravo ono što radi i Solar Impulse.

Ovo je podstaklo snažno liderstvo u održivosti u različitim sektorima u Njujorku. Evo nekoliko primera:

  • Urbane laboratorije budućnosti (Urban Future Lab): čvorište za pametne gradove, pametne mreže i čiste tehnologije kroz obrazovna. politička, i tržišna rešenja za pitanja održivosti.
  • ACRE: najznačajniji gradski inkubator za ranu fazu istraživanja i implementacije obnovljivih izvora energije i “cleantech” preduzeća koji podstiču rast i održivost startapa .
  • Solaire Generation: kompanija koja uspešno instalira solarne panele na krovove zgrada, parkirališta, i skulpture – lider u “komodifikacije” solarne energije .

Grad Njujork i Solar Impulse dele pionirski duh čiste tehnologije.

Kao i uvek akciju uživo možete pratiti na ovoj stranici našeg sajta.

HSC-HomepageImage