203c4913-2380-4b89-b3c3-eeb3c0efd3d9

Si2 poleteo na završni let u pokušaju da obiđe svet

24. jul 2016.

Dugoočekivani trenutak je došao: Solar Impulse 2 je 23. jula 2016. godine u 23:00 UTC poleteo iz Kaira do Abu Dabija na svoj finalni let u pokušaju da se obiđe svet. Ovo će biti 17. etapa Solar Impulsovog putovanja i trajaće 48 sati. Si2 se vraća na mesto odakle je avantura i počela 8. marta 2015. godine.

Ovo je posebno emotivan i istorijski let jer će krunisati godine i godine opsežnog planiranja, probi i obuka da bi ovakav let oko sveta bio ikako moguć. Ovaj let je istorijski iz još jednog razloga – ostvaruje se događaj za koji se smatralo da je nemoguć: letenje bez ijedne kapi goriva.

Solar Impulse je pokrenuo kampanju na Thunderclap-u (link: https://www.thunderclap.it/projects/44890-we-flew-40-000km-without-fuel?locale=en). Thunderclap je platforma koja omogućava organizacijama i pojedincima da organizuju „miting“ kako bi zajedno poslali poruku. Ovu kampanju možete podržati putem Vaših Twitter, Facebook ili Tumblr naloga. Međutim, zajednička poruka će biti poslata samo ako se ispuni cilji, tj. sakupi najmanje 500 pristalica. Planrano je da se poruka pošalje 30 minuta nakon što Bertrand Piccard sleti u Abu Dabi 26. jula u 2:30 po evropskom vremenu (CEST). Otuda podrška treba da bude iskazana pre tog vremena. Ovo je poslednja šansa da učestvujete u letu oko sveta jer se bliži veliko finale avanture!

Ne propustite istorijsko sletanje koje ćete moći uživo da gledate na sajtu: www.solarimpulse.com. Pobrinite se da ne propustite ovaj „jednom-u-životu-događaj“ kada solarni avion bude završavao prvi let oko sveta bez upotrebe bilo kakvog goriva.

Kao i do sada akciju uživo možete pratiti na ovoj stranici našeg sajta.

Od tima Jedan stepen Srbija koji je deo globalne kampanje #futureisclean i koji od početka godine prati Solar Impulsovu avanturu jedno veliko SREĆNO!