Solar Impulse 2 nastavlja put oko sveta

  1. maj 2016.
Solar Impulse sleće u Mountain View, Kalifornija

Solar Impulse sleće u Mountain View, Kalifornija

Nakon pauze od nedelju dana na aerodromu Moffett (IATA: NUQ, ICAO: KNUQ) pored Mountain View, Kalifornija, Si2 je spreman za narednu avanturu. Ovog puta u kokpitu će biti André Borschberg.
Andre će poleteti 2. maja u 1200 UTC ili 1400 CET kako bi letovima preko američkog kontinenta nastavio put oko sveta. Tim je pronašao period dobog vremena koje će pomoći da Si2 preleti preko pustinje Mohave i stigne do aerodroma Goodyear u Finiksu (IATA: GYR, ICAO: KGYR). Procenjeno vreme trajanja ovog preleta od 720 milja je oko 16h.
Akciju uživo možete pratiti na ovoj stranici našeg sajta. Pre toga preporučujemo Vam da pogledate ovaj video.

—————————

Jedno od često postavljanih pitanja u ovoj kampanji oko sveta jeste koja je sledeća destinacija Si2. Odgovor je: Ne možemo da vam kažemo zato što još uvek ne znamo.

Si2 inženjeri proučavaju veliki broj potencijalnih ruta da bi na kraju američkog dela odiseje stogli do Njujorka. Kao i uvek kada je u pitanju Solar Impulse postoji skup prepreka koje treba da se prevaziđu tokom puta.

Trenutno Si2 inženjeri rade na sledećim izazovima:

  • Planinski venac Sijera istočno od San Franciska može da napravi probleme tokom leta zbog vetra i termalnih talasa koji dolate sa planine.
  • Zbog velikog obima saobraćaja na nebu iznad Sjedinjenih Američkih Država vazduhoplovi moraju da prate precizno defnisane putanje. Jaki vetrovi mogu da dovedu u pitanje održavanje dodeljene putanje.
  • Vreme (meteo situacija) je uvek varljiv faktor za Si2. Podnošljivo je mala oblačnost jer to garantuje putanju sa malom turbulencijom i konstantan pristup sunčevih zraka tokom celog dana kako bi Si2 mogao da napuni svoje baterije.
  • Veliki aerodromi su problematični za vazduhoplove poput Si2 zbog njegove prosečne brzine od 60 kmh. Neophodno je obezbediti visinsko razdvajanje od 1000 stopa (ft) ili 300 m ispod vazduhoplova, 2000 ft iznad i horizontalno razdvajanje od 5 nautičkih milja.

Ime sledeće destinacije se objavljuje odmah po saznanju. Ukoliko već niste, pozivamo Vas da se ovde prijavite kako bi prvi saznali vesti.