Solar Impulse na putu za Dejton

21. maj 2016.

borsberg ka dejtonu

Solar Impulse 2 je danas oko 11:20 nastavio prelet Amerike. Iz Tulse u Oklahomi, Si2 sa Andreom Bor[bergom u kokpitu se uputio ka Dejtonu (IATA: DAY, ICAO: KDAY) u Ohaju.

Procenjeno je da let traje 17,5h. Let je nastavak pokušaja da se po prvi put obiđe svet u vazduhoplovu na solarni pogon i predstavlja demonstraciju da čista tehnologija može da pokreće naš svet.

Dejton nije slučajno izabran za narednu destinaciju. U ovom gradu su živeli i radili braća Rajt (Wright brothers), pioniri vazduhoplovstva i konstruktori i piloti na prvom letu vazduhoplovom težim od vazduha 1903. Ovim letom Solar Impulse kao da želi da pošalje poruku – Uporedite avion braće Rajt od pre 113 godina i moderne avione. Zamislite kako će solarni avioni izgledati kroz nekoliko decenija ili krajem ovog veka.

Prvi let vazduhoplovom težim od vazduha (1903)

Prvi let vazduhoplovom težim od vazduha (1903)

Solar Impulse 2 iznad mosta Golden Gate u San Francisku (2016)

Solar Impulse 2 iznad mosta Golden Gate u San Francisku (2016)

Tim želi da dovede Solar Impulse 2 što pre do Njujorka kako bi mogli da imaju što više vremena da se pripreme za prelet Atlantika, kao i da pronađu povoljan trenutak za poletanje kako bi ih poslužilo vreme u toj verovatno najrizičnijoj fazi leta oko sveta.

Akciju uživo možete pratiti na ovoj stranici našeg sajta.