Архиве категорија: INDC

382

Klimaton 7 – Kako da se otarasimo ugljen-dioksida

U Beogradu je 1. februara održan sedmi po redu Klimaton. Klimaton je po prvi put izašao iz svog standardnog prostora AA kluba. Ovo nije slučajno. Klimaton 7 je organizovan u saradnji sa bankom Societe Generale u njihovoj pametnoj i zelenoj zgradi na Novom Beograd. Ova zgrada otvorena prošle godine je prepuna tehnologija koje unapređuju energetsku efikasnost. Krov zgrade je popločan solarnim panelima, a na parkingu postoje dva punjača na kojima je moguće potpuno besplatno dopuniti baterije električnog automobila. Organizaciju je podržala i Climate Action Network Europe.

Prezentacije sa Klimatona 7 možete preuzeti ovde.

Наставите са читањем

Alt-INDC-naslovna-strana-e1486246974491

Predstavljena publikacija – Srbija bez fosilnih goriva

1.2.2017, Beograd

Na sedmom po redu Klimatonu koji je organizovan 1. februara 2017. godine Jedan stepen Srbija je predstavila publikaciju „Srbija bez fosilnih goriva“ i na taj način uspešno završila prvu fazu projekta Alternativni INDC koji je započet 2015. godine.

Tim od 10 istraživača (šest studenata i četiri člana organizacije) su istraživali mogućnosti tranzicije na 100% obnovljive izvore energije i potpuni prekid korišćenja fosilnih goriva za proizvodnju energije. Наставите са читањем

Baner

Klimaton 7 – 1. februar 2017. godine od 18h

Jedan stepen Srbija u saradnji sa bankom Societe General i organizuje sedmi po redu Klimaton. Podršku organizaciji pruža i Climate Action Network Europe.
Klimaton 7 će se biti održan 1. februara 2017. godine u novoj, pametnoj i zelenoj zgradi banke Societe General u Bulevaru Zorana Đinđića 50 na Novom Beogradu. Program počinje u 18h.
Na Klimatonu 7 će biti reči o naučnim osnovama klimatskih promena (dr Vladimir Đurđević) i Pariskom klimatskom sporazumu (Virgine Manfroni iz Ambasade Francuske).
Događaj će biti i promocija istraživanja i publikacije Srbija bez ugljenika – Alternativni INDC koje je u saradnji sa timom studenata sprovela organizacija Jedan stepen Srbija. U istraživanju je razmatran scenario tranzicije srpskog energetskog sistema na 100% obnovljive izvore
energije.
Takođe, na Klimatonu će biti predstavljen i projekat Ecoclassroom organizacije Ecoland iz Bajine Bašte koji je na konkursu francuske vlade izabran za jedan od 100 najboljih projekata u svetu iz oblasti klimatskih promena.
Klimaton 7 se održava 1. febrauara 2017. od 18h. Kao i uvek ulaz na Klimaton je besplatan, ali ovog puta je broj mesta ograničen pa Vas molimo da svoje prisustvo potvrdite popunjavanjem ovog formulara – http://bit.ly/2jVdfSm.

Klimaton 7

wind-turbine-3

Predstavljanje alternativnog INDC-ija

19. novembar 2015, Beograd

Organizacija Jedan stepen Srbija Vas poziva da 25. novembra 2015. godine u vremenu od 16 do 18h prisustvujte radionici na kojoj ćemo predstaviti preliminarne rezultate našeg projekta „Alternativni INDC: Srbija bez CO2 do 2050. godine“.

U sklopu globalnih klimatskih pregovora države sveta su uoči Klimatskog samita u Parizu predstavile svoje nameravane nacionalne doprinose (INDC, Intended Nationally Determined Contributions) ili drugim rečima doprinose globalnom sporazumu za borbu protiv klimatskih promena

Imajući u vidu neuspehe globalnih klimatskih pregovora koji se ponavljaju iz godine u godinu nije bilo za očekivati da će države podneti dovoljno ambiciozne doprinose. To se i obistinilo. INDC-ijevi koje su podnele države nisu dovoljni da se globalno zagrevanje zaustavi na +2°C i ublaže klimatske promene. Opšte gledano države su podnele planove koji podrazumevaju nedovoljna smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, a neke su čak i predvidele povećanje emisije, što je protivno kolektivnoj želji da se zaustavi zagađenje i negativan uticaj na klimatski sistem.

Baš iz tog razloga organizacija Jedan stepen Srbija je u saradnji sa nekoliko sjajnih studenata još u proleće ove godine započela izradu alternativnog INDC-ija čiji je cilj tranzicija na nisko-ugljeničnu ekonomiju.

Наставите са читањем

Srpski klimatski plan za Pariz mora biti ambiciozniji, pravičniji i transparentniji

30. septembar 2015, Beograd

WP_20150930_07_33_40_ProČetiri organizacije Jedan stepen Srbija, Climate Action Network Europe, NVO Fraktal i CEKOR su dostavili komentar na vladin plan za smanjenje emisije koji je Republika Srbija podnela Sekretarijatu Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promenama klime (UNFCCC). Integralnu verziju komentara možete pogledati ovde.

Vlada Republike Srbije je 30. juna podnela nameravani nacionalni doprinos za ublažavanje klimatskih promena (INDC) koji predviđa smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 9,8% do 2030. godine u odnosu na emisiju iz 1990. godine. INDC je alat koji se primenjuje u okviru klimatskih pregovora, a čija je namena da pokaže koliko je koja država spremna da doprinese globalnoj borbi za ublažavanje klimatskih promena. Srbija je prva država na Zapadnom Balkanu koja je izradila i podnela INDC i taj korak je veoma pohvaljen od strane potpredsednika Evropske komisije zadužen za energetsku uniju Maroša Šefčovića i evropskog komesara za klimatske promene Miguel Arias Kanete. Zašto su ova dva visoka evropska funkcionera pohvalila očigledno zbrkan i manjkav plan Srbije za klimatsku akciju ostalo je nepoznato.

Jedan stepen Srbija, Climate Action Network Europe, NVO Fraktal i CEKOR smatraju da INDC Republike Srbije koji je podnet 30. juna ne оdgоvаrа trеnutku u kоmе sе nаšа zеmlја i svеt nаlаzе i zbоg tоgа trеbа dа budе pоvučеn i unаprеđеn. Наставите са читањем

Одржана презентација пројекта „Алтернативни INDC“

16. март 2015, Београд

Организација Један степен Србија je за заинтересоване студенте одржала представљање предлога пројекта „Дефинисање алтернативног доприноса Републике Србије глобалној борби против климатских промена“.

Презентација којој је присуствовало десетак студената са различитих београдских факултета је одржана 12. марта 2015. у Кући људских права.

Презентацију у електронском облику можете преузети овде.

​За више информација о предлогу овог научно-истраживачког пројекта посетите страницу http://jedanstepen.org/alt-indc/.

Alternativni INDC

Prvi sаstаnаk prојеktnоg timа

Prvi sаstаnаk prојеktnоg timа ćе sе оdržаti 15. аprilа 2015. оd 16.00 dо 17.30h u Kući lјudskih prаvа.

Prоmоciја prојеktа

INDC - pozivnica

Ukоlikо stе zаintеrеsоvаni dа prisustvuјеtе prеzеntаciјi prеdlоgа prојеktа 12. mаrtа 2015. gоdinе mоlimо vаs dа sе rеgistruјеtе putеm fоrmulаrа dоstupnоg nа оvоm linku.
Zа dоdаtnе infоrmаciје о prеdlоgu prојеktа pоsеtitе:

Pitаnjа i kоmеntаrе pоšаlјitе nа jedanstepen@1c.org.rs.

Позив студентима за учешће на пројекту „Алтернативни INDC“

2. март 2015, Београд

Један степен Србија позива студенте на представљање предлога пројекта „Дефинисање алтернативног доприноса Републике Србије глобалној борби против климатских промена“ које ће се одржати 12. марта 2015. од 16.00 до 17.30h у Кући људских права, Кнеза Милоша 4, Београд.​

Циљеви пројекта су:​

– дефинисање активности које треба предузети да би Србија била угљенично неутрална држава; и​

– укључивање студената и средњошколаца у научно-истраживачки рад у области ублажавања климатских промена.​

Имајући у виду да су климатске промене крос-секторски изазов добродошли су студенти свих факултета без обзира на основно поље студија.​

Уколико сте заинтересовани за научно-истраживачки рад и желите да постанете део глобалног покрета за решавање проблема климатских промена, највећег изазова пред којим стоји човечанство, позивамо вас да нам се придружите.​

За више информација о предлогу пројекту и регистрацију за присуство овом догађају молимо Вас посетите сајт http://jedanstepen.org/alt-indc/.