Архиве категорија: solar impulse

203c4913-2380-4b89-b3c3-eeb3c0efd3d9

Si2 poleteo na završni let u pokušaju da obiđe svet

24. jul 2016.

Dugoočekivani trenutak je došao: Solar Impulse 2 je 23. jula 2016. godine u 23:00 UTC poleteo iz Kaira do Abu Dabija na svoj finalni let u pokušaju da se obiđe svet. Ovo će biti 17. etapa Solar Impulsovog putovanja i trajaće 48 sati. Si2 se vraća na mesto odakle je avantura i počela 8. marta 2015. godine.

Ovo je posebno emotivan i istorijski let jer će krunisati godine i godine opsežnog planiranja, probi i obuka da bi ovakav let oko sveta bio ikako moguć. Ovaj let je istorijski iz još jednog razloga – ostvaruje se događaj za koji se smatralo da je nemoguć: letenje bez ijedne kapi goriva. Наставите са читањем

Solar Impulse 2 preleteo Atlantik

25. jun 2016.

Pre dva dana Bertrand Piccard je sleteo u Sevilju i na taj način završio, nakon skoro 71 sata, prvi solo prekookeanski let u solarnom aviona, bez ikakve emisije, i bez upotrebe ijedne kapi goriva. Solar Impulse 2 je uspešno završio 15. etapu leta oko sveta koji će se završiti u Abu Dabiju.

Solar Impulse 2 je neposredno pre sletanja veličanstveno pozdravila Patrulla Aguila, akrobatski tim španskog vazduhoplovstva.

Izvor: Solar Impulse

Transatlantski let je bio dugačak 6273 km i obavljen je sa avionom čiji motori imaju pogon samo na sunce. Ovim se potvrđuje vizija Solar Impulse da čiste tehnologije i obnovljivi izvori energije mogu da postignu ono što su mnogi rekli da je nemoguće.

Bertrand Piccard je posle izlaska iz kokpita rekao da “ovaj let simbolizuje prelazak iz starog u novi svet. Naša budućnost će bit čista i počinje sada”.

Dvojica osnivača su najavili plan za uspostavljanje Međunarodnog komiteta čistih tehnologija (ICCT, International Committee of Clean Technologies). ICCT će biti nasleđe Solar Impulse-a, i gradiće se na osnovu upseha inicijative #futureisclean.  Više o ICCT ovde.

Si2 doleće u Njujork

Drugi sastanak sa Kipom slobode zakazan za 11. jun u 8:00 CET, 2:00 EDT. Solar Impulse 2 nije uspeo da stigne na prvi sastanak. Evo nove prilike. Nije da prvi put nije bio zainteresovan. Bio je malo potrešen vremenom. U subotu ujutro kreće opet.

Uskoro, san će postati java. André Borschberg će upravljati sa Si2 od Lehigh Valley, Pensilvanija do Njujorka završavajući prelet Amerike – san tvoraca jedinstvenog solarnog avion. Sletanje solarnog aviona u grad koji nikad ne spava je simbolično.

Наставите са читањем

Si2 nastavlja prelet Amerike

25. 5.2016.

Dayton, Ohio, USA, May 25th 2016: Solar Impulse took off from Dayton, Ohio to Lehigh Valley, Pennsylvania, with Bertrand Piccard at the control. Departed from Abu Dhabi on march 9th 2015, the Round-the-World Solar Flight will take 500 flight hours and cover 35’000 km. Swiss founders and pilots, Bertrand Piccard and André Borschberg hope to demonstrate how pioneering spirit, innovation and clean technologies can change the world. The duo will take turns flying Solar Impulse 2, changing at each stop and will fly over the Arabian Sea, to India, to Myanmar, to China, across the Pacific Ocean, to the United States, over the Atlantic Ocean to Southern Europe or Northern Africa before finishing the journey by returning to the initial departure point. Landings will be made every few days to switch pilots and organize public events for governments, schools and universities.

Solar Impulse 2 (Si2) danas nastavlja put ka Njujorku. Iz Ohaja Si2 sa Bertrandom Pikarom u kokpitu se uputio ka Pensilvaniji.
Procenjeno je da let traje 17h. Očekuje se relativno oblačno vreme i biće zanimljivo pratiti status baterija.
Akciju uživo možete pratiti na ovoj stranici našeg sajta.
Let je nastavak pokušaja da se po prvi put obiđe svet u vazduhoplovu na solarni pogon i predstavlja demonstraciju da čista tehnologija može da pokreće naš svet.

Solar Impulse na putu za Dejton

21. maj 2016.

borsberg ka dejtonu

Solar Impulse 2 je danas oko 11:20 nastavio prelet Amerike. Iz Tulse u Oklahomi, Si2 sa Andreom Bor[bergom u kokpitu se uputio ka Dejtonu (IATA: DAY, ICAO: KDAY) u Ohaju.

Procenjeno je da let traje 17,5h. Let je nastavak pokušaja da se po prvi put obiđe svet u vazduhoplovu na solarni pogon i predstavlja demonstraciju da čista tehnologija može da pokreće naš svet.

Dejton nije slučajno izabran za narednu destinaciju. U ovom gradu su živeli i radili braća Rajt (Wright brothers), pioniri vazduhoplovstva i konstruktori i piloti na prvom letu vazduhoplovom težim od vazduha 1903. Ovim letom Solar Impulse kao da želi da pošalje poruku – Uporedite avion braće Rajt od pre 113 godina i moderne avione. Zamislite kako će solarni avioni izgledati kroz nekoliko decenija ili krajem ovog veka. Наставите са читањем

Bertrand Pikar poleteo ka Oklahomi

12. maj 2016.

Solar Impulse takeoff from Phoenix Goodyear, Arizona, United States of America

Solar Impulse 2 je danas u podne nastavio prelet Amerike. Iz Finiksa Si2 sa Bertrandom Pikarom u kokpitu se uputio ka gradu Tulsa u Oklahomi.

Procenjeno je da let traje 17h. Let je nastavak pokušaja da se po prvi put obiđe svet u vazduhoplovu na solarni pogon i predstavlja demonstraciju da čista tehnologija može da pokreće naš svet.

Akciju uživo možete pratiti na ovoj stranici našeg sajta.

Solar Impulse 2 nastavlja put oko sveta

  1. maj 2016.
Solar Impulse sleće u Mountain View, Kalifornija

Solar Impulse sleće u Mountain View, Kalifornija

Nakon pauze od nedelju dana na aerodromu Moffett (IATA: NUQ, ICAO: KNUQ) pored Mountain View, Kalifornija, Si2 je spreman za narednu avanturu. Ovog puta u kokpitu će biti André Borschberg.
Andre će poleteti 2. maja u 1200 UTC ili 1400 CET kako bi letovima preko američkog kontinenta nastavio put oko sveta. Tim je pronašao period dobog vremena koje će pomoći da Si2 preleti preko pustinje Mohave i stigne do aerodroma Goodyear u Finiksu (IATA: GYR, ICAO: KGYR). Procenjeno vreme trajanja ovog preleta od 720 milja je oko 16h.
Akciju uživo možete pratiti na ovoj stranici našeg sajta. Pre toga preporučujemo Vam da pogledate ovaj video. Наставите са читањем

Solar Impluse 2 u Mission Mode

21. april 2016.

Solar Impluse 2 (Si2) poleće danas u 1500 UTC (1700 CET) sa Havaja na višednevni let ka SAD. Tokom preleta Pacifika Si2 neće emitovati ni jedan gram ugljen-dioksida. Si2 je dokaz da je tehnologija koja nam je potrebna za ublažavanje klimatskih promena i čistiju budućnost već razvijena.

Akciju možete pratiti i uživo na našem sajtu.

route_map