Учешће на Трећем зеленом посланичком форуму

22. септембар 2014, Београд

Представници Један степен Србија су се одазвали позиву јединог „зеленог“ посланика, г. Ивана Карића из странке Зелени Србије, да учествују у раду Трећег зеленог посланичког форума – Спремни за климатске промене. Посланички форум је организован 22. септембра 2014. г. у Народној скупштини у периоду значајних дешавања у „климатском покрету“ као што су Климатски марш који је у Њујорку окупио преко 400 хиљада људи и Климатског самита УН коме је присуствовало преко 120 шефова држава. Циљ форума је био да се тема промена климе у Србији подигне на виши ниво. Позиву за учешће на Форуму су се поред Један степен Србија одазвали и представници Центра за екологију и одрживи развој – ЦЕКОР, Архус центра Крагујевац и Зелене омладине Србије.

Видео запис са форума је доступан овде.treci poslanicki forum

Организација Један степен Србија је презентовала концепт успостављања цене угљеника као решења за смањење емисије СО2 из производње енергије базиране на фосилним горивима. Сагоревањем фосилних горива заснованих на угљенику (угља, нафте и гаса) настаје угљен-диоксид. Повећана концентрација угљен-диоксида у атмосфери је главни узрочник промена климе. Цену загађења угљеником плаћамо сви. Плаћамо је новцем, животима, смањеним квалитетом живота. Док произвођачи енергије из фосилних горива настављају да пуне атмосферу угљеником дешавају се дуже суше, смртоносније олује и више здравствених проблема.

Успостављање цене угљеника је засновано на општеприхваћеном концепту – „загађивач плаћа“, а за циљ има да исправи грешку тржишта због које цело друштво плаћа штете узроковане загађењем, уместо да трошак те штете падне на рачун произвођача фосилног горива. Презентација која је одржана на 3. посланичком форуму је доступна овде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *